Skip to content

Robotiikka vauhditti SE Mäkisen palveluja

SE Mäkinen on yritys, joka hoitaa autojen kuljetuksia ja logistiikkaa vahvalla ammattitaidolla. Nyt prosessit rullaavat itsestään twoday AI Worksin robotiikan ansiosta.
Apr 12, 2021 8:10:00 AM twoday AI Works


SE Mäkinen on yritys, joka hoitaa autojen kuljetuksia ja logistiikkaa vahvalla ammattitaidolla. Nyt prosessit rullaavat itsestään twoday AI Worksin robotiikan ansiosta.

Pitkät perinteet omaavan perheyhtiön historia on erilaisissa kuljetuksissa. Tämä rekkamiesten arvot omaava autologistiikkatalo on sittemmin laajentanut toimintaansa myös satamiin, maahantulotarkastuksiin, asennuksiin sekä huolintatoimintoihin. SE Mäkisen yli 70-vuotinen historia sekä vakaa vuosittainen kasvu luovat haasteita sekä ohjelmistojen, että päivittäisten toimintojen sujuvuuteen. Hangon yksikössä tilaukseen liittyvät prosessit työllistivät aiemmin 4–5 henkeä kokopäiväisesti, ja työvaiheiden manuaalisuus sekä excelien pyörittely oli aikaa vievää. Kehitysjohtaja Reijo Pursiainen SE Mäkiseltä huomasi tässä ongelmakohdan: ”Uusien järjestelmähankkeiden myötä ihmisille olisi ollut muutakin duunia, ja kynnys palkata tällaisena aikana lisää väkeä on aika iso”. Tavoitteena olikin löytää ratkaisu, jossa prosessit ja etenkin ajankäyttö tehostuisivat.

Matalan kynnyksen toteutus vakuutti SE Mäkisen

SE Mäkinen oli jonkin verran kartoittanut automaatioratkaisuja, ja tarjontaa löytyikin yllin kyllin. Vaikka automaatiohanke ei ollut yrityksen kehitysputkessa, kynnys lähteä AI Worksin matkaan toteuttamaan Lotta Hyperautomaatioon perustuvaa ratkaisua oli todella matala. Riskitön ja ketterä toteutusmalli sai SE Mäkisen painamaan start-nappulaa.

Liikkeellelähtökustannus oli kohtuullinen, ensimmäinen projekti syntyi vähällä vaivalla ja rahalla”, toteaa SE Mäkisen kehitysjohtaja Reijo Pursiainen.

Lotta Hyperautomaation robottiominaisuus toimii SE Mäkisellä tällä hetkellä kaavamaisten töiden hoitajana, mutta laajentaminen hyperautomaatioon on suunnitelmissa tulevaisuudessa. AI Worksin tarjoama Lotta-robotti kykenee hoitamaan toistuvat prosessit nopeasti ja pienellä virhemarginaalilla. Myös ratkaisun tavoitettavuus ja itsenäinen työskentely saa SE Mäkiseltä plussapisteitä.

Sulla ei tarvitse olla tuuraajaa, Lotta tekee töitä ilman kesälomia ja sairaslomia”, kertoo Hangon yksikön järjestelmävastaava Grete-Maj Öblom.

Kumppanuus ja yhteisymmärrys ovat avaimet onnistumiseen

Automaation tuominen Hangon yksikköön vaati kuitenkin aluksi totuttelua etenkin henkilöstön puolelta. Öblomin mukaan ihmisillä oli pelkotila siitä, että robotti tulee korvaamaan henkilöstöä. Tämän takia on tärkeää, että henkilöstö sisällytetään projektiin ja he osallistuvat myös Lotta-robotin töiden määrittelyyn. Robotin vapauttamat henkilöstöresurssit pääsevät näin ollen mielekkäämpiin, ihmisen pohdintaa vaativiin töihin.

SE Mäkinen ja AI Works ovat Lotta-robottiautomaation myötä lähteneet pitkäaikaiseen kumppanuuteen. Hyvä tiimityöskentely ja kumppanuusmalli mahdollistavat ketterät toteutukset, ja automaatio onkin vasta ensimmäinen etappi tällä kumppanuusmatkalla.

Kumppanuus on sujunut alusta lähtien tosi hyvin, ja perinteisen asiakas-toimittajasuhteen sijaan työskentelemme yhteisen tavoitteen eteen, kommentoi asiakasvastaava Mari Rinne twoday AI Worksilta.

AI Works saa puolestaan SE Mäkiseltä erityiskiitosta siitä, että heille on tarjottu oma nimetty osaaja, josta onkin nyt tullut osa heidän tiimiänsä. Näin kaikki saadaan sujumaan vaivattomasti hyvässä yhteisymmärryksessä.

Järjestelmäprojektien tulee olla joustavia, ja hyötyjen nopeasti mitattavia. SE Mäkinen voi nyt ratkaisullaan näyttää mallia muille yrityksille, jotka kamppailevat manuaalisten prosessien kanssa. Sekä Pursiainen että Öblom ovat samaa mieltä siitä, että automaatiota kannattaa rohkeasti vaan lähteä kokeilemaan.

Näitä saa nopeasti käyttöön, matalalla kynnyksellä. Se helppous vie mukanaan, Öblom summaa.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit